Perfecte timing van een vakantie…

Perfecte timing van een vakantie…

Finland - Foto: Anita van SchieveenWat doe je als je midden in een verhuizing zit? Juist, je gaat naar Finland.

Het was vorig jaar zomer toen onze Finse vriendin vroeg wanneer het ons het beste zou uitkomen dat ze zou gaan trouwen. Wat? Daar gingen we ons dus mooi niet mee bemoeien! Het was in ieder geval wel duidelijk dat ze ons er graag bij wilde hebben. Ze hebben dus zelf een datum gekozen en begin van het jaar kochten we een vliegticket naar Helsinki. De bruiloft zou in het zuidoosten van Finland zijn, waar ze tot voor kort ook woonden. Helaas kon onze gezamenlijke Duitse vriendin niet komen, dus een reünie blijft op ons verlanglijstje staan!

Toen de vliegtickets al gekocht waren gingen we opzoek naar meer ruimte. En ja hoor, de planning tussen muren schilderen en het verlaten van onze vorige woning kwam precies in de week van Finland uit…

Uiteindelijk hebben we een deel voor de vakantie verhuisd en een deel na de vakantie. Onze ouders waren zo lief om tijdens de vakantie nog een muur te schilderen of een van de andere taken op te pakken. Onbetaalbaar zijn ze!

Finland was heerlijk! In Helsinki logeerden we bij het bruidspaar, al was de bruid in spe al naar haar ouders vertrokken om alles voor te bereiden. Van te voren had ze een dat-is-wat-voor-jullie-lijstje gemaakt van alle highlights en daar hebben we een keuze uit gemaakt. Onder andere Suomenlinna stond op ons lijstje, een fort-eiland waar je met de veerpont naartoe kunt. Heerlijk gewandeld en uitgewaaid! Hoogtepunt van de stad was echter de Temppeliaukio-kerk. Ik was hier in 2008 al een keer geweest en ik wilde hem zo graag aan mijn vriend laten zien! Ik had van te voren niets verteld, maar toen we eenmaal binnen waren was hij het met me eens: dit is de mooiste kerk ter wereld. In 1969 is hier met explosieven een gat geblazen in een rotsheuvel, waardoor de muren van de kerk de natuurlijke rotsen zijn. Het dak is gemaakt van glas en koper, wat een prachtige sfeer geeft. We kwamen er helemaal tot rust.

Die zaterdag reden we met een vriend van de bruidegom in spe naar Lappeenranta, waar een touringcar klaar stond om alle bruiloftsgasten te vervoeren naar het kerkje in een klein dorpje. Ik had mijn vriendin al in verschillende galajurken gezien tijdens de conferenties, maar nu zag ze er uiteraard nog veel mooier uit! Gelukkig was ons verteld dat ze alleen maar wat zeggen tijdens het jawoord, dus toen ze spraken wisten we dat ze getrouwd waren 🙂

Het feest was ook bijzonder, met veel natuurlijke materialen en heel veel lekker eten. Omdat de bruid en de vader van de bruid ook glutenvrij moeten eten was het ook voor mij prima verzorgd. En we waren aan tafel gezet met mensen die goed Engels spraken, dus we hebben ons prima vermaakt.

Het meest bijzondere van de reis was echter de dag na de bruiloft. We werden ’s middags opgepikt door het bruidspaar en reden naar haar ouders die daar in de buurt een boerderij hebben. De koeien zijn er inmiddels niet meer, maar de tractoren nog wel. De trots van haar vader! Hij was zo enthousiast dat hij maar bleef vertellen, wat door de anderen vertaald moest worden omdat hij alleen Fins, Zweeds en Russisch spreekt. Als we alleen met hem waren vertelde hij verder in het Zweeds en gelukkig kon ik met de paar woordjes die ik ken in ieder geval de strekking van zijn verhaal begrijpen.

’s Avonds liet het bruidspaar de summer cottage zien. Een piepklein huisje aan een meer met twee kamers: de woon-/slaapkamer en de sauna. Stromend water is er niet. Koud water heb je in het meer en voor heet water warm je dat water uit het meer op in de saunakachel. Douchen gaat door in een emmer koud en heet water te mengen en dat met een bakje over je hoofd te gieten. Welkom in het echte Finland! Het was een prachtige dag en het meer straalde zoveel sereniteit uit… We zagen zelfs een koekoek overvliegen, terwijl je die meestal alleen hoort en niet ziet.
De sauna werd hier trouwens niet opgestookt, daarvoor gingen we naar een summer cottage van andere familieleden. Daar was de sauna al op temperatuur en genoten we na afloop van een worstje van de barbecue.

We zijn dankbaar dat we niet alleen de bruiloft hebben mogen meemaken, maar op deze manier ook het Finse leven waar ik al acht jaar verhalen over hoorde. Wij waren weer uitgerust en klaar om te gaan genieten van ons eigen thuis.

2 Reacties

Reacties zijn gesloten.