Ode aan een bijzondere vrouw

Ode aan een bijzondere vrouw

Indische rijsttafel - Foto: Anita van SchieveenEen jaar of tien zal ik geweest zijn toen ik iedere ochtend tegen mijn vader zei dat hij de hartelijke groeten moest doen aan zijn collega. Deze vrouw was niet alleen een collega van mijn vader, maar ze was ook collega van mijn opa geweest. Ik was even oud als haar kleinzonen en soms gingen we dan met z’n vieren naar een theatervoorstelling.

Het eerste bezoek bij haar thuis was ook een belevenis. Een enorme tuin, een Amerikaanse koelkast waar van die ijsblokjes uit de deur kwamen en dan de heerlijke maaltijd die ze bereidde. Ze komt uit Nederlands-Indië en maakt voor haar gasten dus altijd een geweldige Indische rijsttafel.

Als lettertjesverslaafde had haar boekenkast ook altijd een grote aantrekkingskracht. Toen ik op de middelbare school boeken moest lezen voor mijn lijst mocht ik kijken of ik boeken van haar kon lenen. Het boek Bougainville van F. Springer was al uitgeleend, maar al snel kreeg ik per post een nieuw exemplaar van haar met een lief kaartje dat ik toch bijna jarig was. Ik heb het met plezier gelezen en het kaartje met haar herkenbare handschrift zit nog steeds voorin het boek.

Sowieso is het een hele belezen en intelligente vrouw. Kennen jullie iemand die Scrabble speelt in het Latijn?

Een paar weken geleden hadden we wederom het voorrecht om weer een keer bij haar op bezoek te gaan. Ze verraste ons met nieuwe recepten die ze me later op verzoek ook mailde. Verhalen van vroeger en nu, we hebben genoten.

Ik weet niet of ze weet hoeveel ze voor me betekent. Vandaag is ze jarig en daarom feliciteer ik haar met deze ode aan een bijzondere vrouw. Dank je wel voor wie je bent!

2 Reacties

Reacties zijn gesloten.