We keep in touch!

We keep in touch!

Zelfgebakken speculaas - Foto: Anita van SchieveenMet mijn internationale vrijwilligerswerk heb ik hele leuke mensen leren kennen uit heel Europa. Je hoopt contact te houden dus “we keep in touch!” is vaak gezegd. En natuurlijk kun je via Facebook ook met heel veel mensen contact houden, maar het blijft enigszins oppervlakkig. Toch is het met twee vriendinnen gelukt écht contact te houden en dat vind ik best bijzonder.

Met z’n drieën zaten we twee jaar lang in het bestuur. Een vrouw uit Finland, een uit Duitsland en ik uit Nederland. Vier keer per jaar zagen we elkaar ergens in Europa voor een weekend vergaderen of een conferentie. Tussendoor hadden we regelmatig een conference call via Skype.

Toen de nieuwe bestuursverkiezingen naderden hadden we nog een laatste telefonische vergadering. Ik heb toen voorgesteld om een afspraak te plannen om een paar weken na de conferentie nog een keer te Skypen. Even horen hoe het met iedereen ging. Datum geprikt en op de afgesproken tijd zaten we weer alle drie op Skype. Enige verschil was dat er nu geen lange actielijst besproken hoefde te worden. Na een uur waren we weer helemaal bijgepraat en concludeerden we dat het wel erg leuk was. We prikten meteen een nieuwe datum voor een maand later. En zo gaat het nu al twee en een half jaar!

Een jaar geleden ben ik al op bezoek geweest bij de Duitse vriendin. Afgelopen woensdag stapte ik bij het Waterlooplein uit de metro en daar stond de vriendin uit Finland te wachten, bijna met tranen in haar ogen. “Is het echt al twee en een half jaar geleden?” vroeg ze. Het was heel leuk te merken dat door het maandelijkse bijpraten het contact meteen weer vertrouwd voelde. Je hoefde niet te vragen hoe het de ander de afgelopen jaren was vergaan.

Samen met haar moeder hebben we een heerlijke dag gehad in het Rijksmuseum en in de stad. Zij genoot van de speculaasjes die ik gebakken had en ik van de Dammenberg chocolade die ze voor me meegenomen had uit Finland.

Bij het afscheid zeiden we “hopelijk tot snel”. Wanneer dat zal zijn is een vraag voor de toekomst, maar dat we contact blijven houden is zeker. Echt contact!