Havermoutkoekjes

Havermoutkoekjes

Havermoutkoekjes

Dit recept maak ik al zo lang dat ik ook dacht dat het wel op deze website zou staan. Maar toen ik verzoekjes kreeg om het recept te delen bleek dat nog helemaal niet het geval. Daarom hier eindelijk mijn recept voor havermoutkoekjes. Uiteraard glutenvrij, maar als dat voor jou niet nodig is kies je gewoon goedkopere havervlokken.

Eerst nog even een kleine uitleg over die haver. Toen ik glutenvrij moest gaan eten was haver verboden. Langzaam kwam er glutenvrije haver op de markt, best gek. Wat bleek, haver is gewoon glutenvrij, maar om het glutenvrij te houden moet het hele proces van graanveld tot winkel glutenvrij blijven. Daarom is bijna alle haver besmet met tarwe of een ander glutenbevattend graan. Alleen haver met het glutenvrije logo is dus veilig voor iemand die glutenvrij moet eten.
Eet je wel glutenvrij maar heb je nog nooit haver gegeten, bouw het dan langzaam op! Veel mensen krijgen buikpijn omdat ze de vele vezels niet gewend zijn. Dus hoe verslavend deze koekjes ook zijn, niet meteen de hele trommel leegeten 😉

Ingrediënten:

 • 170 gram boter op kamertemperatuur
 • 150 gram (bruine) suiker
 • 100 gram glutenvrij meel
 • 1 ei
 • 200 gram glutenvrije havermout (bijvoorbeeld van Provena)
 • theelepel bakpoeder
 • eventueel een snufje zout

Bereidingswijze:

 1. Klop de boter en suiker met een mixer met deeghaken in een paar minuten romig.
 2. Doe het ei erbij en mix.
 3. Voeg dan het meel en bakpoeder toe en meng weer.
 4. Roer er vervolgens de havermout en overige ingrediënten door. Dat kan van alles zijn. Rozijnen en kaneel is erg lekker. Maar je kunt ook denken aan gedroogde cranberry’s of abrikozen (in kleine stukjes geknipt).
 5. Vorm dan met een lepel van het deeg platte koekjes van een krappe centimeter dik. Groot of klein maakt niet uit. De vorm ook niet. Bedenk wel dat ze iets zullen uitlopen.
 6. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten op 180 graden (heteluchtoven 160 graden), tot ze goudbruin zijn, op een bakplaat met bakpapier. Zijn ze tegen elkaar gekomen tijdens het bakken? Snijd ze dan meteen met een mes los van elkaar nu de koekjes nog zacht zijn. Laat de koekjes daarna goed afkoelen voor je ze van de bakplaat haalt, anders vallen ze uit elkaar.