Glutenvrij New York

Glutenvrij New York

New York bij nacht – Foto: Anita van Schieveen>>> Dit artikel is gepubliceerd in Glutenvrij Magazine, juni 2008. Niet alle adressen zijn nog actueel. <<<

Toen Anita de uitnodiging kreeg om een lang weekend naar New York te gaan om een vriendin op te zoeken hoefde ze niet lang na te denken. En New York bleek zelfs, met wat voorbereiding, een glutenvrij paradijs!

Een vriendin van mij zou twee maanden in New York gaan werken en had daar de beschikking over een appartement. Ik hoefde dus alleen een vliegticket te kopen en ik kon naar the Big Apple! Maar New York heeft 18.000 restaurants, iedereen gaat daar uit eten. Ik ben dus van tevoren een zaterdag achter de computer gaan zitten en heb allerlei leuke, glutenvrije eetgelegenheden gevonden op de websites www.celiacchicks.com en www.glutenfreerestaurants.org

Ik vloog met KLM, waar ik een glutenvrije maaltijd had besteld. Dat ging prima, al had ik ook crackers meegenomen, je weet immers nooit zeker of zoiets goed gaat. Ook vacuümverpakt brood had ik meegenomen vanuit Nederland, zodat ik in ieder geval ontbijt had tijdens mijn verblijf in New York. Ik heb geen problemen gehad bij de douane, maar had voor de zekerheid wel een Engelstalige verklaring bij me dat ik coeliakie heb.

De eerste avond had ik vanwege het tijdsverschil geen zin in een uitgebreide maaltijd en zijn we gewoon naar de McDonald’s om de hoek gegaan. Officieel zijn de Franse Frietjes in de VS niet glutenvrij omdat er in het aroma van het frituurvet tarwe zit. Ze gaan er vanuit dat het zover afgebroken is dat het niet meer toxisch is, maar iemand had ze aangeklaagd… Ik heb er overigens geen last van gehad, terwijl ik ook tarwezetmeelvrij moet eten, dus dan kan iedereen een eigen inschatting maken.

Op vrijdag moest ik alleen op pad omdat die vriendin naar haar werk moest. Ik ben opzoek gegaan naar Babycakes, een bakkerij waar ze allemaal lekkere glutenvrije gebakjes verkopen. Het werd een lange wandeltocht (de metro was een beter plan geweest), maar de brownie maakte dat meer dan goed!

Cupcake Risotteria – Foto: Anita van SchieveenVoor de avonden hadden we een lijstje gemaakt waar we wanneer naar toe wilden, zodat we niet het hele weekend Italiaans zouden eten. Voor de vrijdag stond dat bij Risotteria wel op het programma. Bij binnenkomst kregen we een heerlijke glutenvrije broodstaaf, in plaats van het standaard mandje met stokbrood. Dit was voor alle gasten, ook de niet-glutenvrije! Op de menukaart stond duidelijk aangegeven wat glutenvrij was en we hebben voor risotto gekozen. Daarna konden we het niet laten nog een glutenvrij dessert te nemen en dat was moeilijk kiezen, want alles was glutenvrij. Ik nam een chocolade cupcake en mijn vriendin een appeltaartje. Dat -tje was echter behoorlijk overdreven, dus we hebben de helft van de taart in een doggy bag meegekregen voor de volgende dag.

Zaterdag belandden we na een dag vol regen bij Chinees restaurant Lilly & Loo. Toen ik aangaf glutenvrij te moeten eten kreeg ik de glutenvrije menukaart. Er was van alles mogelijk, maar ik had mijn zinnen gezet op knapperige kip met zoetzure saus. Toen ik nog niet wist dat ik coeliakie had was ik een grote fan van koe loe yuk en dit smaakte net zo!

Zondag begonnen we de dag zoals alle New Yorkers schijnen te doen, met brunchen. We deden dit bij Bloom’s Delicatessen Café, waar ze wederom een glutenvrije menukaart tevoorschijn toverden. Ik koos voor scrambled eggs en aangezien er bij stond dat ze geen glutenvrije toast hadden nam ik er patat bij. Uiteindelijk bleken ze wel glutenvrije toast te hebben, dus toen had ik beide, moet kunnen op vakantie.

Na een zonnige maar koude dag, waarin we onder meer van het uitzicht vanaf Rockefeller Center hadden genoten, wilden we pizza eten. De pizzeria die we hadden uitgekozen, Mozzarelli’s, was alleen net die week dicht wegens verbouwing… Maar hadden we vrijdag geen pizza zien staan op de kaart bij Risotteria? Dit keer moesten we daar een tijdje wachten, want het restaurant is niet alleen klein, maar ook erg populair. Maar dat wachten werd een stuk minder vervelend dankzij die glutenvrije broodstaven. De niet-glutenvrije-vriendin besloot ook een glutenvrije pizza te nemen, zodat we ieder twee halve pizza’s kregen. Dit keer waren we zo verstandig om ook de chocolade cupcake te delen, zodat we geen doggy bag nodig hadden, maar wel weer heerlijk hadden gegeten.

Maandag was al weer de laatste dag voor mij, maar er waren nog genoeg leuke dingen te doen in New York, dus ik ben onder andere de Brooklyn Bridge afgelopen. ’s Avonds bezochten we Peters’ Gourmet Diner and Bar. Hier geen aparte menukaart; in de gewone menukaart stond met een rood kruisje aangegeven wat niet glutenvrij bereid kon worden. Al het andere was mogelijk. We waren in Amerika, dus ik koos voor een bizon-burger. Het glutenvrije brood was geen hamburgerbroodje, maar het smaakte prima. Ook dit was een geslaagde keus geweest!

New York is dus niet alleen een hele indrukwekkende stad, maar ook prima te doen met een glutenvrij dieet!

Adressen:

BabyCakes NYC
248 Broome Street (Between Orchard Street & Ludlow Street)
Tel: 212-677-5047
www.babycakesnyc.com

Risotteria
270 Bleecker Street (Between 6th & 7th Avenue)
Tel: 212-924-6664
www.risotteria.com

Lilli & Loo
792 Lexington Avenue (Between 61st & 62nd Street)
Tel: 212-421-7800
www.lilliandloo.com

Bloom’s Delicatessen Café
350 Lexington Avenue (Corner of 40th Street)
www.bloomsnewyorkdeli.com

Peters’ Gourmet Diner and Bar
1606 1st Avenue (Between 83rd & 84th Street)
Tel: 212-734-9600