Liefde voor lettertjes in foto’s

Liefde voor lettertjes in foto’s

Jaren geleden heb ik een fotocursus gevolgd en na afloop is de groep een fotoclub gestart. Een waarvan het motto “van elkaar leren” is en niet “wie is de beste”, iets wat de sfeer zeker ten goede komt.

De fotoclub daagt mij uit om steeds nieuwe dingen te blijven proberen, zoals vorig seizoen roofvogelfotografie. Vaak leren we van elkaar, velen hebben een specialisme. Maar af en toe komt er een grote naam uit de fotowereld langs. Zo heeft Jochem Jurgens een keer een workshop theaterfotografie gegeven, ik wilde meteen weer naar Oerol…

Een paar maanden geleden kwam Milan Gies, docent aan de FotoAcademie. Hij begon zijn verhaal meteen met het vertellen van onze opdracht: maak een serie van je leefomgeving. Het was een opdracht van zijn lessen aan de basisopleiding van de FotoAcademie, best pittig dus als je nog nooit een serie hebt gefotografeerd. Gelukkig liet hij vele voorbeelden zien, legde het verschil uit tussen een serie en een sequence en was boven alles superenthousiast!

We zouden twee maanden de tijd krijgen. En die avond begon het denken al: wat past bij mij? Wat is herkenbaar aan mij als ik zelf niet in beeld mag komen? Na een week had ik mijn onderwerp bedacht: lezen. Ik ben verslaafd aan lettertjes en dat is goed in beeld te brengen. Heel veel foto’s later was ik tevreden. Het was de bedoeling dat we acht foto’s mee zouden nemen, waarmee we zelf een serie van vier zouden maken. Daar zou Milan naar kijken en zijn mening over geven, om vervolgens te gaan schuiven met de andere foto’s.

Ik was best een beetje zenuwachtig, maar toen er gevraagd werd wie als eerste durfde heb ik toch mijn serie neergelegd. Zonder woorden, het beeld moest voor zich spreken. Milan en de rest van de fotoclub probeerden het thema te vinden. Dat lukte gelukkig, ik hoorde overal “lezen” of “lettertjes”. Leerpuntje voor mezelf was wel dat de kookwekker niet herkend werd bij het kookboek. Milan klonk blij toen hij zei “dit is wat ik bedoel!” en vond ook de vier van de acht gekozen foto’s prima. Als ik het verder zou willen uitbouwen raadde hij aan om dingen te fotograferen die andere mensen niet lezen en ik dus wel (zoals een pak hagelslag als er geen andere lettertjes in de buurt zijn).

Een bijzondere ervaring waar ik erg blij van werd!

Leefomgeving - Foto: Anita van Schieveen | Klik voor groter formaat