Bijzondere musea

Bijzondere musea

De Zeereis in het Scheepvaartmuseum - Foto: Anita van SchieveenMet een museumkaart kom je nog eens in musea waarvan je het bestaan niet eens wist.

Nu begonnen we wel in een bekende, namelijk het Scheepvaartmuseum. Ik ben daar al een of twee keer eerder geweest en was erg benieuwd naar de vernieuwingen. Het gebouw is natuurlijk al prachtig, met een met glas overdekt binnenplein. Ook de exposities waren veel interactiever geworden, met zelfs een “zeereis”. VOC-schip Amsterdam was niet erg veranderd volgens mij. Wel hoorden we van het meisje van de garderobe nog iets dat ik niet wist. Ze hebben een dek namelijk een paar centimeter verhoogd, zodat de meesten mensen daar gewoon kunnen lopen. Dit ging ten koste van het andere dek, waar we behoorlijk moesten bukken. Toch hebben we alles bekeken, al blijft het heel moeilijk voor te stellen dat daar maandenlang ruim driehonderd mensen aanwezig waren!

De kerk vanaf boven - Foto: Anita van SchieveenToen we alles gezien hadden gingen we op zoek naar het tweede museum van die dag. Ik had de tip gekregen om naar Museum Ons’ Lieve Heer op Solder te gaan, het op één na oudste museum van Amsterdam. Deze voormalige katholieke kerk is van buiten af niet als zodanig herkenbaar. In 1578 werd de Amsterdamse katholieke stadsregering namelijk afgezet. Een paar jaar later mochten de katholieken geen erediensten meer vieren. De welgestelde koopman Jan Hartman liet toen in zijn huis een kerk bouwen. Hiervoor zijn drie huizen samengevoegd en delen van de bovenste verdiepingen eruit gezaagd. Daarnaast zijn er overal trappen en kamertjes en de bordjes “vervolg route” stonden zo willekeurig dat ik echt niet meer wist waar ik wel of niet geweest was. Gelukkig vonden we uiteindelijk de uitgang weer en deed Nederland waar het goed in was: we waren naar binnen gegaan onder een strakblauwe hemel en nu kwamen we in een korte sneeuwstorm terecht. Voldaan, maar goed ingepakt, liepen we richting het station en gelukkig was mijn richtingsgevoel buiten wel weer aanwezig!